2/29/2012

„Punctul de aur” sau „Buricul” pământului


    
    Segmentul de aur, triunghiul de aur, dreptunghiul de aur, rombul de aur, pentagonul regulat prin însăşi definiţia lui este de aur…Ttrebuia să existe şi "punctul de aur". Teoretic este punctul care împarte un segment în medie şi extremă raţie.
    Că există pe Pământ un asemena punct este şi firesc, deoarece pe orice segment (sau arc) există un astfel de punct. Misterul este că se crede că există un loc pe Pământ care împarte atât meridianul cât şi paralela pe care se află în raportul φ.
     Cunoaştem că ombilicul omului îi împarte înălţimea în celebrul raport φ=1,61…. Dacă există un astfel de punct pe globul pământesc este firesc să fie denumit "buricul pământului"…
    Să facem această probă: oraşul Mecca (despre acest oraş este vorba) are conform Wikipedia coordonatele 21˚25´21.15"N şi 39˚49'34.11"E, punctele O1 şi O2 aceeaşi latitudine (fiind pe meridianul şi respectiv anti-meridianul Greenwich) iar longitudinea este 0˚, respectiv 180˚. Punctele N (polul nord) şi S (polul sud) sunt la 90˚ faţă de Ecuator. Nu este nevoie să calculăm distanţele în kilometri deoarece sunt suficiente lungimile arcelor măsurate în grade.

    Efectuăm raportul MS/MN şi găsim 1,62…. Dar raportul MO1BO2/MO1B nu mai este chiar ceea ce se presupune ci 1,69…. Eroarea este destul de mare, deci punctul M nu este chiar "buricul Pământului", ci aşa, pe aproape.
    Se spune că de altfel Mecca este şi punctul de aur al Arabiei Saudite, iar Kaaba este punctul de aur al oraşului Mecca.
    Nu este singurul mister legat de acest loc. Astronautul Neil Armstrong a sesizat pe reprezentările vizuale ale
radiaţiilor terestre luate din spaţiu că în această zonă "magnetismul este zero", ca şi cum acul unei busole nu s-ar mişca indiferent de poziţia acesteia. Interpretări mai mult sau mai puţin ezoterice ar fi că persoanele aflate în acel loc sunt încărcate cu energii misterioase. Cu alte cuvinte, cine a fost la Mecca trăieşte sănătos mult timp!
        Iată un desen reprezentând Kaaba în 1911.
şi alta, contemporană


    Aceasta ar fi una din justificările avalanşei de pelerini între a opta şi a douăsprezecea zi a ultimii luni a calenadrului islamic. De fapt canoanele credinţei islamice spun că orice mahomedan trebuie ca măcar o dată în viaţă să ajungă la Mecca, unde trebuie să înconjoare cubul de şapte ori. Important este că ei nu se închină cubului ci lui Allah, cubul indicând doar direcţia de închinăciune. Oricum, oriunde s-ar afla, ei se închină de cinci ori pe zi cu faţa înspre Mecca, şi primul lucru pe care-l fac atunci când se stabilesc undeva este să localizeze cu precizie poziţia oraşului sfânt.

Legenda spune că izgonit din rai pentru păcatele sale, Adam şi-ar fi construit Kaaba şi un înger i-ar fi adus Piatra neagră. O altă legendă spune că piatra ar fi căzut din cer pe dealurile din apropiere, şi că era mai albă decât laptele, dar păcatele lui Adam şi a urmaşilor săi au înnegrit-o. (Probabil piata este de natură meteorică dar studii ştiinţifice nu pot fi făcute deoarece religia interzice dislocarea veunei părţi a ei sau transportarea în vreun laborator.)
    Prin tradiţie, religia musulmană spune că în jurul anului 2130 î.Hr. Avraam ar fi construit acest locaş împreună cu fiul său Ismael şi că este asemănătoare locuinţei lui Alah din ceruri. Arabii consideră că cea mai veche moschee din lume este cea de la Kaaba, chiar mai veche decât templul lui Solomon din Ierusalim, care este mai "tânăr" cu aproape 1000 de ani.
     În anul 610 Mahomed a avut o revelaţie în care îngerul Gabriel i-a apărut şi i-a transmis cuvântul lui Allah, textul cărţii sfinte a musulmanilor, Coranul. Lui, care nu ştia să scrie şi să citească! Cu toate aceste a a înţeles-o perfect şi a început să o propăvăduiască, adunând tot mai mulţi adepţi. S-a proclamat trimisul lui Allah pe Pământ. De aceea a fost izgonit din Mecca la Yatrib, oraş denumit mai apoi Medina (oraşul profetului). Anul 622, este considerat anul Hegirei (anul fugii) şi practic este anul începutului erei islamice. La Medina el a stabilit care sunt regulile pe care trebuie să le respecte orice musulman: rugăciune de cinci ori pe zi cu faţa înspre Mecca, milostenia, postul de Ramadan (a noua lună a anului islamic) şi pelerinajul la Mecca, realizat măcar o dată în viaţă. În anul 630 a întrat cuceritor în Mecca însoţit de 10000 de adepţi şi a devenit conducătorul politic şi religios al arabilor.

    "Cubul" (în arabă kaaba înseamnă cub) este din granit şi nu este chiar cub ci are o formă paralelipipedică ale cărei dimensiuni se văd pe figură. Este acoperit cu un brocart negru pe care sunt brodate cu aur versete din Coran. De două ori pe an, după ceremoniile de Hajj, cubul este închis câte o lună pentru purificare, este spălat spalat cu apă de la fântâna sacră Zamzam şi este adusă o nouă Kiswah (brocart).


    Cele patru colţuri ale cubului sunt exact pe direcţia punctelor cardinale: spre est, Al-Hajar l-Aswad, colţul pietrei negre, spre nord – colţul irakian, spre vest – colţul levantin şi spre sud – colţul yemenit. În exterior un zid semicircular de marmură albă, Hatim, protejează o zonă în care se spune că există mormintele lui Ismael şi a mamei sale Hager. Pardoseala este din marmură şi calcar, pereţii interiori sunt placaţi cu marmură până la jumătate iar partea superioară acoperită cu un brocart verde, şi inscripţionaţi deasemeni cu versete din Coran.

     Oricum, orice calcule am face între dimensiunile prezentate pe scheme, numărul de aur nu mai apare!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 comentarii:

  1. Materialele publicate sunt foarte interesante. Stiam putine lucruri despre relatia dintre matematica si istorie. Acum am prilejul sa aprofundez acest lucru. Felicitari!
    Cornelia Cucu

    RăspundețiȘtergere
  2. Am descoperit si eu cu ani in urma "sirul lui Fibonacci", proportia si numarul de aur, dar ca ar fi putut fi vorba si de un "punct de aur" chiar ca nu m-am gandit! Sincer, amanuntele despre respectarea prin vechile unitati de masura romanesi (deget, palma, etc.) a acelorasi principii am aflat din blogul acesta...Despre un fel de "buric al lumii" (de fapt despre axis mundi) a scris si arh. Dana Harhoiu in lucrarea "Bucuresti un oras intre orient si occident" . Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, şi eu vă descopăr cu plăcere. Simina Ştefanescu

      Ștergere