9/19/2012

Glastonbury, legende şi adevăr (2)

(2)

         Micul, dar animatul orăşel de provincie a găzduit între 1914 şi 1925 un festival de muzică clasică şi de teatru, iar din 1970 aici are loc cel mai mare festival de muzică din Europa. Organizatorul festivalului, un agricultor din Somerset, Michael Evans, a luat iniţiativa după ce a a ascultat un concert Led Zeppelin în aer liber, rezonanţa în câmp deschis fiind impresionantă. Dacă în primul an al festivalului au fost 1500 de spectatori şi intrarea costa 1£, spectatorii primind gratuit lapte de la agricultorii din vecinătate, acum poate găzdui 250.000 de spectatori, iar în 2011 biletul de acces a costat 195 £. Din 1980 unul dintre organizatori a devenit şi Arabella Churchill (nepoată a lui Sir Winston Churchill) care a înfiinţat Children's World Charity, beneficiile festivalului fiind donate către această organizaţie sau către Greenpeace sau CND (Campania pentru dezarmare nucleară). Buna organizare este asigurată de echipe numeroase de voluntari.
Un câmp întreg este destinat corturilor spectatorilor, sistemele de sunet au o putere totală de 650.000 de Waţi, există două rezervoare cu apă având capacitatea totală de 2.000.000 litri, sunt peste 4000 de toalete ecologice, duşuri solare, servicii de catering, un seviciu de reciclare a deşeurilor, transport public extrem de riguros organizat ce asigură sosirea şi plecarea spectatorilor în timp record. Interpreţii invitaţi au fost întotdeauna nume mari ale muzicii. Van Morrison, Elvis Costello, Sting, Bob Dylan, Robbie Williams, Paul Mc Cartney, Stevie Womder, U2 (care a interpretat o compoziţie proprie dedicată trandafirilor sacri de aici, The flowering rose of Glastonburi), Beyoncé, Lady Gaga sunt doar un număr foarte restrâns de artişti care au evoluat pe Pyramid Stage (scena, o cupolă imensă pe care pot urca 250 de oameni).
Caracteristic este că festivalul are loc în cel mai apropiat wekend de solstiţiul de vară (legătura cu legendele este evidentă!). Mai mult, aproape în toţi anii ploile au inundat pur şi simplu zona, noroiul punând stăpânire pe tot terenul, dar acest lucru nu strică deloc buna dispoziţie a participanţilor sau a spectatorilor. Sezonul festivalului din 2010 a fost cel mai însorit, trei zile consecutive cu 300. Anul acesta, coincidenţa cu Jocurile Olimpice i-a făcut pe organizatori să renunţe în favoarea marelui eveniment; rezervarea de bilete pentru ediţia 2013 se va deschide pe 7 octombrie 2012, iar biletul va costa 205£.
Iar una dintre melodiile interpretate de Lady Gaga în 2009 pe scena festivalului  se găseşte aici: http://www.youtube.com/watch?v=bQvtrYctFBM Lady Gaga Eh,Eh (Nothing else I can say) (Glastonbury Music Festival)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu